Ouderparticipatie

In De kleine wereldburger betrekken we alle ouders zo veel mogelijk bij het klas- en schoolleven. Graag moedigen we je daarom aan om mee te helpen. Hulp door ouders in de school is van grote waarde en zorgt voor een warme omhulling. Daarbinnen voeren leerkrachten en directie hun pedagogische opdracht op school uit.

In het document ‘informatie ouderparticipatie 2024-2025‘ kan je lezen wat we verwachten van álle ouders, de hulp die we verwachten in de klas van je kind, en hoe je als ouder kan ondersteunen op schoolniveau.

Loopt de communicatie vast?
Wanneer de communicatie tussen leraren en ouders vastloopt, is het belangrijk dat iedereen duidelijk weet welke stappen er kunnen/moeten gezet worden om tot een oplossing te komen. Je kan altijd terecht bij de directie, via mail, via telefoon of op afspraak.
Voor ouders met vragen, opmerkingen of klachten over het geboden onderwijs of de werking van de school, hebben we een heldere procedure. Ze verloopt in 4 stappen.

Eerste stap
Voor alle pedagogische en onderwijsaangelegenheden die uw kind rechtstreeks aangaan, wendt u zich tot de klasleraar. Deze is immers de eerstelijnsverantwoordelijke voor het aan uw kind geboden onderwijs. Via een persoonlijk en individueel gesprek slagen jullie er welicht in om de communicatie weer op gang te krijgen. Voor beleidskwesties neemt u contact op met de directeur. Deze draagt de feitelijke eindverantwoordelijkheid voor het gevoerde beleid. Voor praktische zaken, leerlingenadministratie, afwezigheden, veiligheid en preventie is de directeur het eerste
aanspreekpunt.

Tweede stap
De directeur is het aanspreekpunt van de tweede lijn. Deze zal op een objectieve manier de standpunten van beide partijen in kaart proberen te brengen en trachten de kink in de kabel op te sporen. Vanuit deze objectieve visie op de situatie kunnen tips en advies leiden tot een oplossing van
het probleem. (directie@dekleinewereldburger.be)

Derde stap
Bieden voorgaande stappen niet het verhoopte resultaat, of gaat het om beleidskwesties, dan kan u zich wenden tot het Bestuursorgaan, die de algemene en formele eindverantwoordelijkheid draagt voor de school in al haar aspecten. Naargelang de aard van het probleem kan het Bestuursorgaan
zelf een standpunt innemen, actie ondernemen of, in overleg met de verschillende betrokkenen, een extern vertrouwenspersoon aanduiden. (rvb@dekleinewereldburger.be)

Vierde stap
De betrokken partijen zoeken een vertrouwenspersoon binnen de schoolgemeenschap, om zo het draagvlak voor het gesprek en de objectiviteit ervan te vergroten. Deze vertrouwenspersoon krijgt de bevoegdheid om het hele proces te leiden. De werkwijze zal per situatie verschillend zijn, maar het
zal steeds de bedoeling zijn dat alle betrokken partijen voldoende ruimte krijgen om hun eigen visie op de situatie te kunnen geven en hun persoonlijke zorg of vraag te kunnen formuleren. Er worden twee bijeenkomsten voorzien. Na de tweede bijeenkomst van alle betrokken partijen zal de vertrouwenspersoon een advies formuleren. Dit wordt eerst besproken in het Bestuursorgaan en zal daarna door de leden bekrachtigd worden.